Arkadiusz Sakowski, Absolwent Wydziału Mechanicznego Politechniki Gdańskiej, rocznik 1993. Absolwent Technikum Chłodniczego w Gdyni rocznik 1988.
Celem chłodnictwa jest obniżenie i utrzymanie temperatury określonego środowiska poniżej temperatury jego otoczenia. Przy obniżaniu i utrzymaniu temperatury na poziomie niższym od otoczenia konieczne jest odprowadzenie ciepła z tego środowiska , a to z kolei wymaga stworzenia ośrodka , którego temperatura jest niższa niż żądana temperatura środowiska. Stworzenie takiego ośrodka jest zadaniem chłodnictwa.
Chłodnictwo ma ogromną skalę zastosowań. Chłodnictwo to między innymi utrwalanie żywności z kilku zasadniczych powodów: - większa trwałość produktu - zachowanie naturalnych walorów smakowych, odżywczych i aromatycznych poprzez obróbkę w próżni i ultra niskich temperaturach - utrzymanie odpowiedniej barwy produktu.
Szerokie zastosowanie znalazło również w utrzymaniu odpowiednich parametrów w chłodzeniu technologicznym: - pras wtryskowych do produkcji elementów z tworzyw sztucznych, - elektrodrążarek, - pieców wędzarniczo zamrażalniczych, - wyparek przemysłowych i laboratoryjnych, - oczyszczalni ścieków, - aparatów klujnikowych, - liofilizacji, - i innych.
Chłodnictwo to także utrzymywanie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach klimatyzowanych, sterowni komputerowych, sal operacyjnych, central telefonicznych.