Drukuj 
СНПЧ А7 Череповец, обзоры принтеров и МФУ

Arkadiusz Sakowski, Absolwent Wydziału Mechanicznego Politechniki Gdańskiej, rocznik 1993. Absolwent Technikum Chłodniczego w Gdyni rocznik 1988.

Celem chłodnictwa jest obniżenie i utrzymanie temperatury określonego środowiska poniżej temperatury jego otoczenia.
Przy obniżaniu i utrzymaniu temperatury na poziomie niższym od otoczenia konieczne jest odprowadzenie ciepła z tego środowiska , a to z kolei wymaga stworzenia ośrodka ,
którego temperatura jest niższa niż żądana temperatura środowiska. Stworzenie takiego ośrodka jest zadaniem chłodnictwa.

Chłodnictwo ma ogromną skalę zastosowań. Chłodnictwo to między innymi utrwalanie żywności z kilku zasadniczych powodów:
- większa trwałość produktu
- zachowanie naturalnych walorów smakowych, odżywczych i aromatycznych poprzez obróbkę w próżni i ultra niskich temperaturach
- utrzymanie odpowiedniej barwy produktu.

Szerokie zastosowanie znalazło również w utrzymaniu odpowiednich parametrów w chłodzeniu technologicznym:
- pras wtryskowych do produkcji elementów z tworzyw sztucznych,
- elektrodrążarek,
- pieców wędzarniczo zamrażalniczych,
- wyparek przemysłowych i laboratoryjnych,
- oczyszczalni ścieków,
- aparatów klujnikowych,
- liofilizacji,
- i innych.

Chłodnictwo to także utrzymywanie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach klimatyzowanych, sterowni komputerowych, sal operacyjnych, central telefonicznych.

Прикольные СМС
Недорогой планшет Android